Dienstverlening

“Knowledge is of no value, unless you put it into practice”
- Anton Chekhov

Stem en Spraak

Vraag & antwoord

Heb jij een vraag voor de expertisecel Stem en Spraak? Mail naar annelies.labaere@thomasmore.be. Zij geeft je vraag door aan de juiste expert. 

"Sinds ik telelogopedie geef, merk ik dat ik regelmatig hees ben 's avonds. Hoe kan ik dat voorkomen?"
(Liesbeth, logopedist)

Lees hieronder ons antwoord.

Klachten bij telewerk
De klachten die regelmatig gerapporteerd worden bij telewerk zijn heesheid, stemvermoeidheid, pijn in de keel en last in de nek- en schoudergordel. 
Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontstaan van deze klachten bij telewerk. We denken aan een onaangepaste (spreek)houding, de neiging om luider te praten, verhoogde stress en focus, en veel praten door herhaaldelijke instructie.

Met deze 10 tips houd je het gezond
  1. Gebruik een headset en optimaliseer de geluidsinstellingen op je pc. Vraag ook aan je patiënt om een headset te gebruiken. Op die manier kan je je normale (optimale) spreekluidheid en spreektoonhoogte aanhouden.

  2. Zorg ervoor dat je recht voor je scherm zit of staat. Pas hiervoor ofwel je zithoogte aan, of zet je scherm hoger. Zo kan je met een actieve, rechte houding voor je scherm zitten of staan. Wanneer je jezelf in beeld brengt tijdens de therapie kan je je eigen houding regelmatig controleren. 

  3. Geef ook eens rechtstaand therapie. Zoek een plek waar je je laptop op ooghoogte kan zetten terwijl je rechtstaat. Afwisseling van houding helpt.

  4. Breng je patiënt centraal en groot in beeld. Op die manier zal je minder de neiging hebben om naar het scherm toe te buigen.

  5. Las tussen de verschillende therapieën bewegingsmomenten in en stretch af en toe de nek- en schoudergordel.

  6. Spreek ook iets trager dan normaal, dat brengt rust in je manier van stemgeven en verhoogt de spraakverstaanbaarheid.

  7. Warm je stem op bij het begin van je spreekmomenten en las voldoende pauzes in. Neem dan ook echt stemrust. Ook geeuwen en zuchten geven je stem rust.

  8. Vergeet niet om steeds water bij de hand te houden en drink voldoende, ook tijdens de therapieën.
     
  9. Verlucht de ruimte waarin je werkt.

  10. Denk eraan dat telelogopedie, zeker in het begin, veel van je vraagt. Plan je dagen niet te vol en neem je tijd om je vertrouwd te maken met deze manier van werken. Wissel telelogopedie nu bijvoorbeeld ook af met de contactmomenten in de praktijk. 


Postgraduaten, symposia, cursussen en studiedagen

Wij bieden een open aanbod van vormingen.

Vormingen in de kijker:


Vormingen op maat

Medewerkers van de expertisecel Stem en spraak bieden ook vormingen op maat van jouw organisatie aan. Je kan bij hen terecht voor vormingen over:
  • stempreventie 
  • stemtherapie en stemtraining
  • optimalisatie van uitspraak en prosodie
  • presentatievaardigheden

Heb je interesse in een vorming op maat of wil je meer weten over ons aanbod?
Neem contact op met dorien.vandenborre@thomasmore.be, coördinator Onderzoek en Dienstverlening.